Електронни Услуги Община Елин Пелин
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
  Новини
Презентации за разделно събиране на отпадъци и опаковки
06.12.2018
На 5 декември 2018 година „Булекопак“ АД организира презентации за разделното събиране на отпадъци и опаковки на територията на няколко училища в Община Елин Пелин.

Основната идея  бе да насочи вниманието на най-малките към възможността да допринесе за една по-чиста природа, събирайки отпадъците си разделно и  да се замислят за влиянието на човека върху околната среда.

Децата с интерес изслушаха лекцията за разделното събиране и ползите от него,  като осъзнаха,  че всеки от нас влияе върху природата – чрез начина си на живот или действията си. Всеки от нас генерира килограм и половина отпадъци на ден – найлонови торбички, опаковки от храни, пластмасови кутийки, пластмасови бутилки, кофички и чашки, опаковки от вафли, чипс, бисквити и т.н. Ако поискаме, можем да окажем положителен ефект върху околната среда, като намалим количеството отпадъци, които изхвърляме. Ето как:   
  • Когато пазаруваме, да отказваме найлоновата торбичка и да си носим собствена, за многократна употреба;  
  • Да не ползваме предмети за еднократна употреба, като чаши, чинии, вилици и лъжици. Дори когато ходим на пикник можем да си вземем прибори от вкъщи;
  • Преди да изхвърлим нещо непотребно, да се опитаме да му намерим някакво приложение или да го дадем на някой, който ще има полза от него;
  • Да събираме отпадъка, който може да бъде рециклиран – хартия, стъклен амбалаж, пластмасови и найлонови опаковки, стари гуми и др.
  • Рециклирането е друг начин за оползотворяване на материалите, спестява енергия и сурови материали и пречи на замърсяването: Консервените кутии могат да бъдат претопени и използвани за направата на нови.
  • Стъклото може да се пресова и претопи, като от него да се произведат нови буркани и бутилки или да се използва, като заместител на пясъка в пътната настилка.
  • Хартията може да бъде преработена в различни хартиени продукти.
  • Пластмасовите изделия могат да бъдат преработени и трансформирани в материали за огради, маси, пейки и т.н.
Нека започнем да мислим за нашия дом – ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!

 
Търсене
КМЕТЕ ВИЖ!!!