Здравно-образователен проект на РЗИ - Софийска област: „Здравословно хранене и превенция на наднорменото тегло и затлъстяването на деца от детска градина „Радост“, гр. Елин Пелин в предучилищна възраст."

Дата на публикуване: 04.07.2022 15:03
Здравно-образователен проект на РЗИ - Софийска област: „Здравословно хранене и превенция на наднорменото тегло и затлъстяването на деца от детска градина „Радост“, гр. Елин Пелин в предучилищна възраст." Надграждане на придобити знания и умения в сътрудничество с педагозите, кухненския персонал и родителите на децата.

Теми на проекта:
1. Затлъстяване в детска възраст. Какво значи това? Как да се борим с него?;
2. Причини за затлъстяването;
3. Здравословен хранителният модел, съчетан с физическа активност;
4. Анкета за родителите на целевата група от 53 деца в предучилищна възраст за седмичното меню в детската градина и модела на хранене вкъщи.;
5. Анкета относно превенция на наднорменото тегло и затлъстяването по фактор на риска „ниска физическа активност.“;
6. Мултимедийно обучение и практически занятия - в колаборация с педагогически екип от детската градина;
7. Разширяване и прилагане на очаквания положителен ефект, през 2023 г., чрез мултиплициране на проекта като полезна практика и в други детски градини на Софийска област.

Приложения от фонда на Инспекцията – 7 кратки научнообосновани видео-презентации, съобразени по възрастов признак за децата и родителите им - на РЗИ-СО, НЦОЗА, с подбрани подтеми, които да заинтригуват и стимулират фокус-групата. 17 атрактивни и адаптирани дигитални и мултимедийни материали, магнитни дъски за здравословно меню, пирамидата на ФА, включително немския интернет-модул „Tiеger-kids“ /Деца тигърчета/ приложен в 70% от детските градинив Германия по застъпените в проекта теми. Креативна видео-презентацията на английския фотограф Кар Варнер „Здравословни храни“, придобила популярност и утвърдена в ЕС. Финализиране на проекта: Практически упражнения по здравословно готвене в традициите на Европейският празник на здравословното хранене и готвене с деца - 08.11.т.г.

Целта е получаване на полезни уроци по балансирано и здравословно хранене, съобразно рецепти на първокласни шеф-готвачи на Евро-Ток България, Ути Бъчваров и от немския модул „Деца-тигърчета“. Децата ще сготвят традиционни български ястия и напитки. Създаването на здравословен модел на хранене, съчетан с оптимален двигателен режим, чрез изграждане на правилни навици и умения сред подрастващите е един от приоритетите на Европейския клон на СЗО и Националната здравна политика в РБългария. Идентифицирането на наднормено тегло в детска и юношеска възраст има значение за прогнозата по отношение наличие на затлъстяване в зряла възраст. Безспорно доказана е връзката между свръхтеглото, затлъстяването, намалената физическа активност и преждевременната смъртност – основна задача на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести-2021-2025 г. целяща снижаване на този показател.

Децата имат вкусови и динамични предпочитания, които ако родителите могат да възпитават от тях в подходяща среда извън детската градина в полза на тяхното здраве и правилно развитие - ще постигнат по-добри резултати. Необходимо е развиване на критично мислене, инициативност, влиянието на ежедневните действия и решения, относно стратегическа профилактика на алиментарно - заложените хронични незаразни болести. Здравето е резултат на много взаимносвързани фактори, някои от които зависят от нас, а други не. Ключът към здравословното хранене се крие в начина на балансиране количеството на всяка една от хранителните групи от продуктовия набор, витамини, минерали и течности в ежедневневния ни режим, така че да се чувстваме здрави и изпълнени с енергия. Шест са ефективните ключови думи - информиране, възпитаване, образоване, насърчаване, мотивиране и стимулиране - от детето до хората от третата възраст, които са предпоставка за естествен избор на здравословен начин на живот.

Адекватнта оценка на храненето на нашето население, идентифицирането на реалните проблеми и рисковите популационни групи е предизвикателство пред общественото здраве.

Приложение „Рецептите на Ути Бъчваров"
Запознаване на децата в достъпна форма. Детето само да може да ги изпълни – без термична обработка, при лесно приготовление и на обичани храни.
Продуктите задължително са мляко и млечни продукти като източник на калций и млечни белтъци, както, плодове и зеленчуци, ядки и др. продукти.

Шопска салата
Продукти: 2-3 домата, 1 краставица, 2 зелени чушки, 2-3 стръка пресен лук, 4-5 черни маслини, 100 г. краве сирене, магданоз, сол, 2-3 суп. лъжици олио.
Приготовление:Нарязват се лука, доматите, краставицата, чушките и магданоза. Подправят се със солта и олиото, разбъркват се и се сервират с обилно настъргано сирене, украсени с маслини и стръкчета магданоз.

Крем супа /заедно с кухненския персонал/
Продукти: 3-4 картофа, 2-3 моркова, 1 стрък праз лук, 1 тиквичка, 1 л. прясно мляко, краве масло, сол, черен пипер, маганоз.
Приготовление: Зеленчуците се сваряват в подсолена вода и се пасират. Получената каша се разрежда с млякото и се добавя сол на вкус. Поднася се топла, подправена с черен пипер, ситно нарязан магданоз и бучка масло.

Плодово-млечен десерт

Продукти: 1 кофичка изцедено кисело мляко, пресни плодове по избор според сезона (ягоди, кайсии, праскови, ябълки, круши, сини сливи, бяло грозде, банан), орехови ядки, пудра захар на вкус, сметана спрей, 1 пак. ванилия.
Приготовление: Плодовете се нарязват на малки парченца и се разбъркват с предварително подсладеното мляко. Добавят се счуканите орехи и ванилията. Сервира се охладен, украсен с розичка сметана и парченце плод.

Бананов шейк
Продукти: 2 зрели банана, 1 л. прясно мляко, ванилов сладолед.
Приготовление: Бананите се пасират с ножа на миксера, постепенно се добавя млякото, докато се получи гладка смес. Сервира се охладен, с топка сладолед в чашата.

Млечно-плодова напитка
Продукти: 1 кофичка кисело мляко 3.6%, добре узрели плодове според сезона (ягоди, малини, кайсии, праскови, банани), пудра захар на вкус.
Приготовление: Плодовете (по избор) се пасират и се смесват с разбитото и подсладено кисело мляко.

Към родителите - 5 типа препоръчителна, опростена и изпълнима програма за повече движение на децата.
Родителската подкрепа е със социално, биологично и емоционално значение - за утвърждаване потребността от ежедневна физическа активност на подрастващите.
1. Максимум 1 час „медийна консумация“ за деня пред електронни устройства и телевизор;
2. Разпределено движение през целия ден;
3. Удобено облекло за физическа активност и спорт;
4. Повече ФА през свободното време,
5. Повече креативност и излизане от еднообразието - през почивнити дни и през ваканциите – играйте и се движете заедно с децата си, за удоволствие и радост.
Например чрез дозирани походи и екскурзи, посещения в зоопарк, обществена физкултурна плащадка с уреди за упражнения, плуване в басейни, на морето, засаждане на растителни видове и пр.

Галерия
Наименование Брой тегления
1. ЗО-Проект ХНБ -22г. д-р Алексиева.pdf 8 Изтегли документ с име "1. ЗО-Проект ХНБ -22г. д-р Алексиева.pdf"

Търсене