Електронни Услуги Община Елин Пелин
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
  Новини
ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН ПРАЗНУВА ТРЕТИ МАРТ
03.03.2017


НАД 1200 БЯХА УЧАСТНИЦИТЕ В МАЩАБНОТО ШЕСТВИЕ-ДЕФИЛИР, С КОЕТО ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

 

„....И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща,

славата му дивна като някой ек,

от урва на урва и от век на век!”


Националният празник на Република България - Трети март, беше отбелязан с мащабно шествие-дефилир, обединило в едно децата от детските градини „Здравец“ и „Радост“ в гр. Елин Пелин, ученици от всички общински училища, танцови, певчески и други състави на читалищата, представители на спортните клубове,  общински съветници, представители на общинска администрация и кметовете на населените места в общината, служители на фирми със седалища на територията на община Елин Пелин и много граждани.

Националният трикольор, следван от мажоретни състави и Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“, с. Гара Елин Пелин бяха в началото на шествието, което в 10:30 часа тръгна на блокове от СУ „Васил Левски“ и се придвижи до сградата на Общината. Всяка група носеше български флагчета и транспаранти с ликовете на герои и личности, оставили светла диря в националната и в местната ни история: Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски, Райна Попгеоргиева, Игнат Стоянов Шишков, Светите братя Кирил и Методий, Иван Вазов, Елин Пелин, Стефан Стефанов, Стоян Богданлийски.

Тържествен камбанен звън от купола на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ изпълни центъра на града, докато участниците в дефилира заемаха местата си на площад „Независимост“. Под звуците на химна на Република България, изпълнен от ПДО „Стефан Стефанов“, бе издигнато националното знаме.
Доц. Ивайло Симеонов - кмет на Община Елин Пелин поздрави жителите и гостите на общината за празника. Слово произнесе и председателят на Общински съвет - Елин Пелин – Николай Плещов.

Множеството на площада притихна и сведе чела в знак на почит пред мъчениците на свободата по време на водосвета, отслужен от протойерей Иван Плещов, свещеноиконом Стоян Стоянов и свещеник Пламен Мишев.

След това танцьорите от „Шопски ансамбъл“ представиха танца „Двубой“ – един символ на борбата между доброто и злото, между юначния българин и неговия подтисник. Невероятното изпълнение на песента „Райна Попгеоргиева“ съчета в едно детски и женски гласове на певиците от Женски народен хор „Димитър Динев” при НЧ „Елин Пелин 1896” с диригент Илка Димитрова, женските фолклорни групи при  читалищата на селата Петково и Мусачево, вокална група „Камбанки” и зедно с танца на „Шопски ансамбъл“ предизвика много аплодисменти.

Нямаше човек, който да остане безучастен, когато малката Елена Александрова, с цялата сериозност на своята крехка възраст, рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев. С песен за България, изпълнена от ВГ „Камбанки“ с ръководител Бинка Георгиева, продължиха изявите на децата – тези, които днес могат да живеят, учат и творят под чисто небе в свободна страна.

Празникът завърши в духа на традицията на свободолюбивите шопи – с пъстри хора, изпълнени от „Шопски ансамбъл“ при НЧ „Елин Пелин – 1896“, танцовите клубове „Макамлии” и „Новоханци” – с. Нови хан, Фолклорна танцова формация при НЧ „Светлина 1975, с. Гара Елин Пелин, фолклорни танцови формации „Капаклия”, гр. Елин Пелин и „Полянци”, с. Петково и гостите от фолклорна формация „Шопе” от с. Горна Малина. Дунавското хоро обедини всички любители на народните танци. А за да даде знак за финала на тържеството, пукна черешово топче.

На този ден жителите на община Елин Пелин празнуваха заедно Освобождението на България, изстрадано и чакано със столетия от народа ни и извоювано с кръвта на нашите герои и с подвига на хиляди руски, румънски и финландски войни. Те показаха, че са единни, че пазят и почитат историята си и с достойнство се наричат БЪЛГАРИ.
СНИМКИ

ВИДЕО
Търсене
КМЕТЕ ВИЖ!!!